Johan Cortooms

… over opvoeden, opgroeien, jongerenwerk, wijkwerk en vrijwilligers

Geen vredige kerst

Een reactie plaatsen

Opnieuw een artikel van mijn collega Tineke Poelman. Zij is opvoedingsondersteuner en coach voor kinderen in echtscheidingssituaties. Ze sprak met kinderen van gescheiden ouders over de feestdagen in december.

foto-kies-2

KIES coaches Mohamed Addarrazi en Tineke Poelman  (foto: René Ensink)

“Kerstmis is toch het feest van vrede? Waarom vechten mijn ouders dan steeds?”

December staat voor de deur, de feestmaand bij uitstek. Maar niet voor iedereen. Hoe ervaren kinderen van gescheiden ouders de tijd die de mooiste van het jaar zou moeten zijn?

Anna: “Vroeger was het gezellig met kerstmis en kwamen opa’s en oma’s bij ons eten. Nu is er van te voren al ruzie over naar wie ik met kerstmis ga. Ik wil gewoon weer het feest van vroeger”. Max zegt: “Het is toch het feest van vrede? Waarom vechten mij ouders dan steeds?”

Bij de KIES spel- en praatgroep van Wel.kom – KIES staat voor: Kinderen in echtscheidingssituaties – vertellen kinderen wat ze lastig vinden met de echtscheiding. Ze kunnen vragen stellen en hun eigen verhaal doen. Spelenderwijs leren zij hoe me met hun situatie om kunnen gaan en zien ze dat anderen hetzelfde doormaken.

“Papa vindt het niet goed dat ik met Nieuwjaar met mama bel”

Voor veel kinderen van gescheiden ouders zijn de feestdagen een moeilijke tijd. Van tevoren horen ze vaak dat ouders ruziën bij wie de kinderen met de feestdagen zijn. Ze herinneren zich de leuke dagen van weleer en verlangen daarnaar. Joost zegt: “Het enige leuke is dat ik nu twee keer cadeautjes krijg, maar de ruzies zijn niet leuk. Soms zie ik papa of mama met Kerst niet en dat is raar. Papa vindt het niet goed dat ik om 12 uur met Nieuwjaar mama bel. Ik zeg dan maar tegen haar foto gelukkig Nieuwjaar en dat ik haar mis.”

Kiescoach Tineke Poelman hoort deze verhalen vaak. “Wij bieden een luisterend oor en geven advies hoe er mee om te gaan. Maar vooral het contact met lotgenoten is belangrijk. Horen dat andere kinderen hetzelfde ervaren. De ruzies, het touwtrekken, het missen van familieleden. Juist met de feestdagen ervaren kinderen dit als extra zwaar. Ze missen de sfeer van vroeger.”

Ervaringsdeskundige

Tineke geeft aan dat ze zelf ervaringsdeskundige is, ze is gescheiden toen haar zoontje zes jaar oud was. Ze begrijpt dat het ook voor ouders lastig is. Ouders worden geconfronteerd met het feit dat kinderen niet meer op alle bijzondere dagen bij hen zijn. Je kind drie weken in de zomervakantie niet zien, met kerst en nieuwjaar, je ex-man of ex-vrouw die besluit om met je kinderen naar een ver land op vakantie te gaan. Heel veel dingen die emotioneel lastig zijn voor ouders en kind. Deze situaties blijven emotioneel zwaar maar door er van uit te gaan dat de andere ouder het beste met je kind voorheeft kun je het voor jezelf wat makkelijker maken.

Wie naar aanleiding van dit artikel vragen heeft kan contact opnemen met Wel.kom via 077 – 3266666 of per e-mail: kies@welkom.nu. Ook ouders kunnen er terecht voor begeleiding.

Dit artikel verscheen eerder in 1Venlo en 1Beesel

 

Auteur: Johan Cortooms

Programmamaker muziek ECI cultuurfabriek Korganist Lomograaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s